KONTAKT STRONA GŁÓWNA STRONA CENTRUM INFORMACJI TURYSTYCZNO-KULTURALNEJ
PolskiEnglishDeutschРусский
PolskiEnglishDeutschРусский
Kontrast:
Kontrast normalny Kontrast
Czcionka:
KARMUSZKA

Składniki:

 

  • 20 dag fasoli,
  • 50 dag wieprzowiny bez kości (łopatka, karkówka),
  • 4 dag tłuszczu,
  • 20 dag kapusty białej,
  • 5 dag selera,
  • 10 dag pietruszki,
  • 20 dag marchwi,
  • 20 dag cebuli,
  • mała puszka koncentratu pomidorowego,
  • pół szklanki gęstej śmietany,
  • liść laurowy,
  • pieprz, sól, natka pietruszki, 1 dag mąki

 

Sposób przyrządzenia:

 

Fasolę ugotować do miękkości (po wcześniejszym moczeniu jej w przegotowanej wodzie przez 8 godzin) i pozostawić w wywarze. Warzywa pokroić w cienkie krążki, kapustę w dużą kostkę. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć mąką i obsmażyć na tłuszczu na rumiano. Warzywa i mięso włożyć do rondla. Oprószyć solą i pieprzem, dodać liść laurowy. Polać tłuszczem pozostałym po smażeniu mięsa, wlać wrzącą wodę, naczynie przykryć i potrawę dusić na wolnym ogniu. Gdy warzywa i mięso będą miękkie, dodać ugotowaną fasolę z wywarem, koncentrat pomidorowy i śmietanę, całość zagotować. Potrawę posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z białym pieczywem.

POJEZIERZE EŁCKIE
Prawa autorskie © turystyka.elk.pl 2017