KONTAKT STRONA GŁÓWNA STRONA CENTRUM INFORMACJI TURYSTYCZNO-KULTURALNEJ
PolskiEnglishDeutschРусский
PolskiEnglishDeutschРусский
Kontrast:
Kontrast normalny Kontrast
Czcionka:
PIŃCE Z POMOĆKĄ

Składniki:

 

  • 2,5 kg ziemniaków
  • 3 cebule
  • szklanka mleka
  • 4 czubate łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • 25 dag twarogu
  • 0,5 l śmietany
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 0,5 l oliwy lub szlachetnego oleju
  • plastry szlachetnej wędzonki
  • szczypiorek

 

Sposób przygotowania:

 

Ziemniaki drobno tarkujemy, obieramy cebulę, ścieramy i dodajemy do ziemniaków. Masę dobrze odciskamy, zalewamy wrzącym mlekiem i dodajemy sól, pieprz, jajka oraz mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy, aż do uzyskania ciasta na plince.

 

By przygotować pomoćkę, rozgniatamy twaróg ze śmietaną. Dodajemy do niego drobno skrojoną cebulę i rozgnieciony czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy mocno olej i smażymy małe placki oraz wędzonkę.

 

Wreszcie dwa gorące placki przekładamy ciepłym plastrem wędzonki. Porcję posypujemy posiekanym szczypiorem, a w miseczce obok podajemy twaróg. Plince polewamy nim przed zjedzeniem.

POJEZIERZE EŁCKIE
Prawa autorskie © turystyka.elk.pl 2017