KONTAKT STRONA GŁÓWNA STRONA CENTRUM INFORMACJI TURYSTYCZNO-KULTURALNEJ
PolskiEnglishDeutschРусский
PolskiEnglishDeutschРусский
Kontrast:
Kontrast normalny Kontrast
Czcionka:
DZYNDZAŁKI Z HREĆKĄ

Składniki:

 

  • 20 dag wołowiny bez kości (najlepiej zrazowej),
  • 10 dag masła,
  • 1 jajko,
  • 15 dag cebuli,
  • kasza gryczana
  • majeranek, sól, pieprz;
  • ciasto:
  • 35 dag mąki,
  • 1 jajko,

 

Sposób przyrządzenia:

 

Dokładnie oczyszczoną z błon wołowinę zemleć wraz z cebulą. Dodać jajko, masło, sól, majeranek i pieprz do smaku, bardzo dokładnie masę wyrobić. Do farszu można dodać kaszę gryczaną tzw. hreśkę. Z mąki, jajka i wody zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować, wykrawać małe krążki, nakładać farsz, zlepić pierożki, gotować 5-7 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Podawać w gorącym rosole lub czerwonym barszczu.

POJEZIERZE EŁCKIE
Prawa autorskie © turystyka.elk.pl 2017