KONTAKT STRONA GŁÓWNA STRONA CENTRUM INFORMACJI TURYSTYCZNO-KULTURALNEJ
PolskiEnglishDeutschРусский
PolskiEnglishDeutschРусский
Kontrast:
Kontrast normalny Kontrast
Czcionka:
SCHAB PO MAZURSKU

Składniki:

 

  • 80 dag schabu bez kości,
  • 25 dag włoszczyzny,
  • 2 dag mąki,
  • 2 dag bułki tartej,
  • 3 dag powideł śliwkowych,
  • 1/3 szklanki wytrawnego wina czerwonego,
  • 4 dag tłuszczu,
  • 2 dag masła,
  • sól, cukier, goździki (3-5)

 

Sposób przyrządzenia:

 

Schab obgotować na półmiękko w małej ilości wody z dodatkiem włoszczyzny. Następnie wyjąć z wywaru, odsączyć. Po obrumienieniu na tłuszczu, przełożyć do rondla i obsypać grubo bułką tartą. Dodać masło, powidła rozprowadzone wywarem ze schabu, cukier, sól do smaku i goździki. Dusić, aż mięso będzie miękkie. Całość zagęścić mąką, wlać wino i zagotować.

POJEZIERZE EŁCKIE
Prawa autorskie © turystyka.elk.pl 2017